Człowiek jest miarą wszechrzeczy: tych których nie ma, że nie ma, tych, które są, że są.
Protagoras z Abdery



Versión española

Versión española
Aquí podéis ver la versión polaca de mi blog. Si queréis ver la española, pulsad la bandera de España y Polonia o la frase "Español" que está situada por debajo de cada artículo. Tu możecie zobaczyć polską wersję mojego bloga. Jeśli chcecie zobaczyć hiszpańską, kliknijcie flagę Hiszpanii i Polski lub napis "Español" znajdujący się pod każdym postem.

środa, 9 maja 2012

Gazpacho



Gazpacho to jedno z sztandarowych dań hiszpańskich. To coś na granicy chłodnika i zupy-kremu. Może być podawane również z drobno pokrojonymi  dodatkami: szynka serrano, jajko, chleb. Niektóre wersje gazpacho mają w składzie rozmoczony czerstwy chleb zmiksowany wraz z warzywami.  

  • 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 mała papryka
  • 1 mały ogórek
  • ½  małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • Sól, pieprz, ewentualnie bazylia
  • Zimna woda

Pomidory należy naciąć, sparzyć wrzątkiem, a po ich ostudzeniu obrać ze skórki. Obierz ogórka, cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Dodaj oliwę oraz ocet. Zmiksuj, a następnie dodaj wodę (ilość według uznania; to zależy, czy chcesz mieć krem czy sok warzywny). Ponownie zmiksuj, a gdy konsystencja jest idealna, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wstaw do lodówki co najmniej na 2 godz. W ramach szaleństwa można podawać z kostkami lodu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu