Gazpacho to jedno z sztandarowych dań hiszpańskich. To coś
na granicy chłodnika i zupy-kremu. Może być podawane również z drobno
pokrojonymi dodatkami: szynka serrano,
jajko, chleb. Niektóre wersje gazpacho mają w składzie rozmoczony
czerstwy chleb zmiksowany wraz z warzywami.
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 mała papryka
- 1 mały ogórek
- ½ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- Sól, pieprz, ewentualnie bazylia
- Zimna woda
Pomidory należy naciąć, sparzyć wrzątkiem, a po ich
ostudzeniu obrać ze skórki. Obierz ogórka, cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa
pokrój na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Dodaj oliwę oraz ocet. Zmiksuj,
a następnie dodaj wodę (ilość według uznania; to zależy, czy chcesz mieć krem
czy sok warzywny). Ponownie zmiksuj, a gdy konsystencja jest idealna, dodaj
przyprawy i wymieszaj. Wstaw do lodówki co najmniej na 2 godz. W ramach
szaleństwa można podawać z kostkami lodu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz