Podczas praktyki w Archiwum Państwowym a moim mieście poznałam weganina. Weganie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego (także jajek i mleka). To było dla mnie duże wyzwanie, bo nie znałam żadnego ciasta bez jajek. Jednak okazało się, że weganie mają masę pomysłów na dania bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród nich znalazłam ciasto marchewkowe, które zrobiłam dla znajomych z archiwum. :D
Wegańskie ciasto marchewkowe
Wegańskie ciasto marchewkowe
- 2 dojrzale banany
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki starkowanej na drobnych oczkach marchewki (średnio 3 marchewki)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
Banany rozgnieść z cukrem. Dodać starkowaną marchew i olej. Zmiksować. Dodać składniki sypkie i dalej miksować do uzyskania w miarę gładkiej masy. Gdy masa jest zbyt gęsta, dodać więcej oleju (ale bez przesady). Dodać lekko potłuczone orzeszki ziemne, wymieszać. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia; piec 45-60min w 180'C (zależy od piekarnika).
ESPAÑOL
ESPAÑOL
Mega dobry ten przepis - zawsze wychodzi smaczne, ale Tobie i tak smaczniejsze wyszło w AP xP
OdpowiedzUsuńNo, z tym się trzeba urodzić :D haha
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem ciasto, zmodyfikowane o kakao i wyszedł wegański murzynek, pycha!
OdpowiedzUsuńEstoy comiendo la tarta, le junte unas cucharas de cacao - muy rico! Gracias por la receta :-)
Qué bien que probaste esta receta. ¡Ma alegro! Yo nunca hice esta tarta con cacao. Pienso que hay que cambiarlo:)Saludos!
OdpowiedzUsuń