Człowiek jest miarą wszechrzeczy: tych których nie ma, że nie ma, tych, które są, że są.
Protagoras z Abdery



Versión española

Versión española
Aquí podéis ver la versión polaca de mi blog. Si queréis ver la española, pulsad la bandera de España y Polonia o la frase "Español" que está situada por debajo de cada artículo. Tu możecie zobaczyć polską wersję mojego bloga. Jeśli chcecie zobaczyć hiszpańską, kliknijcie flagę Hiszpanii i Polski lub napis "Español" znajdujący się pod każdym postem.

piątek, 18 czerwca 2010

Ciasto z truskawkami

Z uwagi na sezon truskawkowy, który - ku mojej rozpaczy - nie trwa wiecznie postanowiłam zrobić ciasto truskawkowe. Przepis na masę do tegoż ciasta jest moim własnym, udanym pomysłem. ;)

Ciasto z truskawkami

  • 530 ml śmietanki 30%
  • 1 opak. śnieżki
  • 64 g cukru waniliowego
  • 200 g chudego twarogu
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 100 ml wody
Schłodzoną śmietankę zmiksować z cukrem i śnieżką. Następnie dodać rozdrobniony twaróg i miksować na gładką masę. Do wody wsypać żelatynę i gotować do jej całkowitego rozpuszczenia ciągle mieszając; lekko ostudzić. Żelatynę wlewać powoli do masy. Masę należy w tym czasie stale miksować. Wstawić do lodówki.
  • 200 g biszkoptów
  • kawa lub kawa inka
  • woda
Kwadratową tortownicę (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować mocny napar z kawy lub kawy inki i namoczyć w nim biszkopty. Ułożyć w tortownicy dwie warstwy. Na biszkopty wyłożyć masę.
  • truskawki
Truskawki przebrać, umyć, osuszyć, przekroić na połówki i ułożyć na masie.
  • 2 czerwone galaretki (np. wiśniowa i truskawkowa)
  • 750 ml wody
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu (wymieszać je razem) i pozostawić do czasu aż lekko stężeją. Następnie ostrożnie wylać je na ciasto.



Buen provecho ;D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu