Nowa wakacyjna pizza, serwowana w Pizza Hut* uwiodła mnie swoim nietypowym smakiem, łączącym tradycyjną pizzę ze świeżymi dodatkami. Dlatego też zrobiłam ją w domu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBzEVQHKNsEEpyIsmTyV77CtMNQzQMCPGuQmH5E7MoBkfyou2rny1LsaZ5jvMcad_TWc3_ff4RWy7a5AaW-uzYekyuHqAyvjPWWYmmIp8BQRZ2jlSMMJ5kmb_Jj2D6VEcPyglH3QtdJsI/s400/prosciutto.jpg)
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 15g drożdży
- 175ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- pomidory z puszki
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- szczypta cukru i ostrej papryki
Dodatki:
- mozzarella
- szynka prosciutto
- pomidory koktajlowe
- rukola
- tarty parmezan
Drożdże rozpuścić w 100ml wody, a w pozostałej wodzie rozpuścić sól i oliwę. Zagnieść mąkę z drożdżami, a następnie dodać roztwór z soli i oliwy i nadal ugniata. Gdy ciasto jest zbyt klejące, dodać mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 15 min. Okrągłą blachę posmarować oliwą i wysypać mąką. Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika o temp. 180'C na 10 min.
Składniki na sos zmiksować. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać sosem, posypać mozzarellą i wstawić na kolejne 10-15 min do piekarnika.
Na gotową pizzę wyłożyć kawałki szynki prosciutto, ćwiartki pomidorów koktajlowych, kilka garści świeżej rukoli i posypać tartym parmezanem.
*Fotka z www.pizzahut.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz