Człowiek jest miarą wszechrzeczy: tych których nie ma, że nie ma, tych, które są, że są.
Protagoras z Abdery



Versión española

Versión española
Aquí podéis ver la versión polaca de mi blog. Si queréis ver la española, pulsad la bandera de España y Polonia o la frase "Español" que está situada por debajo de cada artículo. Tu możecie zobaczyć polską wersję mojego bloga. Jeśli chcecie zobaczyć hiszpańską, kliknijcie flagę Hiszpanii i Polski lub napis "Español" znajdujący się pod każdym postem.

niedziela, 5 sierpnia 2012

Pizza z rukolą, pomidorami i prosciutto


 

Nowa wakacyjna pizza, serwowana w Pizza Hut* uwiodła mnie swoim nietypowym smakiem, łączącym tradycyjną pizzę ze świeżymi dodatkami. Dlatego też zrobiłam ją w domu.


Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 15g drożdży
  • 175ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Sos:
  • pomidory z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • szczypta cukru i ostrej papryki
Dodatki:
  • mozzarella
  • szynka prosciutto
  • pomidory koktajlowe
  • rukola
  • tarty parmezan

Drożdże rozpuścić w 100ml wody, a w pozostałej wodzie rozpuścić sól i oliwę. Zagnieść mąkę z drożdżami, a następnie dodać roztwór z soli i oliwy i nadal ugniata. Gdy ciasto jest zbyt klejące, dodać mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 15 min. Okrągłą blachę posmarować oliwą i wysypać mąką. Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika o temp. 180'C na 10 min.

Składniki na sos zmiksować. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać sosem, posypać mozzarellą i wstawić na kolejne 10-15 min do piekarnika.

Na gotową pizzę wyłożyć kawałki szynki prosciutto, ćwiartki pomidorów koktajlowych, kilka garści świeżej rukoli i posypać tartym parmezanem.



*Fotka z www.pizzahut.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu