Człowiek jest miarą wszechrzeczy: tych których nie ma, że nie ma, tych, które są, że są.
Protagoras z Abdery



Versión española

Versión española
Aquí podéis ver la versión polaca de mi blog. Si queréis ver la española, pulsad la bandera de España y Polonia o la frase "Español" que está situada por debajo de cada artículo. Tu możecie zobaczyć polską wersję mojego bloga. Jeśli chcecie zobaczyć hiszpańską, kliknijcie flagę Hiszpanii i Polski lub napis "Español" znajdujący się pod każdym postem.

poniedziałek, 20 lutego 2012

Pieróg z tuńczykiem


Oryginalne przepisy mówią o jednym dużym pierogu, ale ja zdecydowałam się na kilka mniejszych, które łatwiej jest podzielić. Poza tym można przygotować własne ciasto, ale ja poszłam na łatwiznę i wybrałam francuskie.  

Empanadas de atún (pierogi z tuńczykiem) przygotowałam według przepisu, który powstał z inspiracji etykiety (skład) na tychże pierogach, które kupiłam w Hiszpanii w sklepie Día, czasopisma ¿Español? Sí, gracias (nr 12 październik/listopad 2011) i pomocy El Cocinero Fiel.

 

Pieróg z tuńczykiem
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 260 g ryby)
  • 2 duże, kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 150 g pomidorów z puszki
  • oliwki
  • 2 gotowane jajka + 1 surowe jajko
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • oliwa
  • 1-2 opakowania ciasta francuskiego

Cebulę i papryki drobno pokroić i podsmażyć, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Chwilę jeszcze podsmażyć, zdjąć z ognia i wymieszać z pokrojonymi oliwkami, jajkami i odsączonym tuńczykiem.

Ciasto francuskie podzielić na 6 podłużnych płatów i rozwałkować. Na 3 płaty położyć wcześniej przygotowany i odsączony z nadmiaru płynu farsz. Przykryć pozostałymi płatam i skleić brzegi (można je posmarować rozmąconym jajkiem, aby lepiej się skleiły). Piec aż do zarumienienia. 

2 komentarze:

  1. ileż tu pyszności Moniko ;-) zgadnij kto to

    OdpowiedzUsuń
  2. Emota wyraźnie wskazuje na to, że autor pochodzi z Narewki :D

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu