Wiśnióweczka, bo z wiśniami. Świetne ciasto, które pierwszy raz zrobiłam na tegoroczną Wielkanoc. Warto zauważyć: pierwszy raz, a wyszło! :)
WIŚNIÓWECZKA
- 750 g wydrylowanych wiśni*
Ciasto:
- 375 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka mleka
- 3 jaja
Kruszonka**:
- 175 g mąki
- 125 g cukru
- 175 g masła
Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Masa:
- 2 opak. budyniu waniliowego
- 1 szkl. mleka
- 50 ml wody
- 4 łyżki cukru
- 1jajko
- 750 g twarogu***
- 2 opak. cukru waniliowego
- 250 g cukru
Twaróg wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać białko ubite na sztywną pianę oraz masę budyniową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę**** wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ją ciastem. Na ciasto wyłożyć masę serowo-budyniową, a na nią odsączone wiśnie. Na wierzch starkować zmrożoną kruszonkę. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 225'C.*****
* Mogą być świeże, mrożone lub z kompotu. Ważne, aby je odpowiednio wcześniej przygotować i odsączyć.
** Z tej ilości składników wychodzi sporo kruszonki. Jeśli robicie ciasto w mniejszej blasze, kruszonka będzie przykrywała każdy skrawek ciasta.
*** To ma być zwykły niemielony twaróg, ew. biały ser sprzedawany w kostkach. Nie chodzi tu o ser biały sprzedawany w kilogramowych wiaderkach "do ciast i deserów". Taki przemielony ser mógłby niepotrzebnie rozrzedzać masę.
**** W oryginalnym przepisie zaleca się pieczenie ciasta w prost na blasze z piekarnika. Wychodzi ono wtedy niskie, ale duże (i do tej blachy pasuje duża ilość kruszonki). Ja robiłam je w blasze 23 x 35cm (kruszonki było sporo, jak widać na załączonych obrazkach).
***** Kruszonka może wyglądać na niedopieczoną, bo masa może się dosłownie gotować i rozwadniać kruszonkę. Jednak mimo takiego wyglądu, smak był - że tak powiem - "dopieczony".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz