Człowiek jest miarą wszechrzeczy: tych których nie ma, że nie ma, tych, które są, że są.
Protagoras z Abdery



Versión española

Versión española
Aquí podéis ver la versión polaca de mi blog. Si queréis ver la española, pulsad la bandera de España y Polonia o la frase "Español" que está situada por debajo de cada artículo. Tu możecie zobaczyć polską wersję mojego bloga. Jeśli chcecie zobaczyć hiszpańską, kliknijcie flagę Hiszpanii i Polski lub napis "Español" znajdujący się pod każdym postem.

czwartek, 8 kwietnia 2010

Wiśnióweczka

Wiśnióweczka, bo z wiśniami. Świetne ciasto, które pierwszy raz zrobiłam na tegoroczną Wielkanoc. Warto zauważyć: pierwszy raz, a wyszło! :)


WIŚNIÓWECZKA
  • 750 g wydrylowanych wiśni*
Ciasto:
  • 375 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 3 jaja
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto, mimo jednolitej konsystencji, nadal się klei i "nie odchodzi" od palców, należy dodać trochę mąki. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

Kruszonka**:
  • 175 g mąki
  • 125 g cukru
  • 175 g masła
Zagnieść ciasto, owinąć  folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Masa:
  • 2 opak. budyniu waniliowego
  • 1 szkl. mleka
  • 50 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1jajko
  • 750 g twarogu***
  • 2 opak. cukru waniliowego
  • 250 g cukru
Do garnka wlać pół szklanki mleka i wodę, dodać cukier i gotować. W drugiej połowie szklanki mleka rozpuścić dwa budynie. Gotujące się mleko zdjąć z ognia, dodać budynie rozpuszczone w mleku i energicznie mieszać. Masę należy lekko ostudzić. Można ją po prostu miksować (przez co szybciej ostygnie) i w trakcie dodać żółtko.
Twaróg wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać białko ubite na sztywną pianę oraz masę budyniową. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę**** wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ją ciastem. Na ciasto wyłożyć masę serowo-budyniową, a na nią odsączone wiśnie. Na wierzch starkować zmrożoną kruszonkę. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 225'C.*****



* Mogą być świeże, mrożone lub z kompotu. Ważne, aby je odpowiednio wcześniej przygotować i odsączyć.
** Z tej ilości składników wychodzi sporo kruszonki. Jeśli robicie ciasto w mniejszej blasze, kruszonka będzie przykrywała każdy skrawek ciasta.
*** To ma być zwykły niemielony twaróg, ew. biały ser sprzedawany w kostkach. Nie chodzi tu o ser biały sprzedawany w kilogramowych wiaderkach "do ciast i deserów". Taki przemielony ser mógłby niepotrzebnie rozrzedzać masę.
**** W oryginalnym przepisie zaleca się pieczenie ciasta w prost na blasze z piekarnika. Wychodzi ono wtedy niskie, ale duże (i do tej blachy pasuje duża ilość kruszonki). Ja robiłam je w blasze 23 x 35cm (kruszonki było sporo, jak widać na załączonych obrazkach).
***** Kruszonka może wyglądać na niedopieczoną, bo masa może się dosłownie gotować i rozwadniać kruszonkę. Jednak mimo takiego wyglądu, smak był - że tak powiem - "dopieczony".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu