Istnieją zapewne więcej niż dwie nazwy tego ciasta (3 BIT, Palce Lizać) tak, jak istnieją różne jego warianty (herbatniki zamiast krakersów, śmietana 30% zamiast 18%). Bez pieczenia! ;)
To jedno z moich ulubionych ciast. :) Słodycz mleka skondensowanego jest przełamana słonym smakiem krakersów i lekko zneutralizowana niesłodzonymi masami: budyniową oraz śmietanową.
To jedno z moich ulubionych ciast. :) Słodycz mleka skondensowanego jest przełamana słonym smakiem krakersów i lekko zneutralizowana niesłodzonymi masami: budyniową oraz śmietanową.
3 BIT
- 1/2 litra mleka
- 200 gram masła
- 2 budynie waniliowe
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, ew. masa krówkowa/toffie
- 2 śnieżki
- 2 opakowania krakersów solonych (2x180 g)
- 1 duża śmietana 18%
- kilka kostek czekolady (mleczna lub gorzka)
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki. Resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać budynie i mieszać. Gdy mleko się zagotuje, zdjąć z ognia i wlać mleko z rozrobionymi budyniami. Dokładnie wymieszać. Chwilę przestudzić i utrzeć z masłem.
Śnieżki ubić ze śmietaną.
Nastepnie w blaszce ułożyć naprzemiennie krakersy, mleko skondensowane, krakersy, mleko skondensowane, masa budyniowa, krakersy, masa śmietanowa. Wierzch posypać starkowaną czekoladą. Schłodzić.
¡Buen Provecho!
*Muszę przyznać, że ilość warstw zależy od wielkości blachy. Z uwagi na to, że moja (tym razem) była kwadratowa, wyszły mi dwie warstwy z mlekiem skondensowanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz