Człowiek jest miarą wszechrzeczy: tych których nie ma, że nie ma, tych, które są, że są.
Protagoras z Abdery



Versión española

Versión española
Aquí podéis ver la versión polaca de mi blog. Si queréis ver la española, pulsad la bandera de España y Polonia o la frase "Español" que está situada por debajo de cada artículo. Tu możecie zobaczyć polską wersję mojego bloga. Jeśli chcecie zobaczyć hiszpańską, kliknijcie flagę Hiszpanii i Polski lub napis "Español" znajdujący się pod każdym postem.

niedziela, 27 grudnia 2009

3 BIT vel Palce Lizać

Istnieją zapewne więcej niż dwie nazwy tego ciasta (3 BIT, Palce Lizać) tak, jak istnieją różne jego warianty (herbatniki zamiast krakersów, śmietana 30% zamiast 18%). Bez pieczenia! ;)

To jedno z moich ulubionych ciast. :) Słodycz mleka skondensowanego jest przełamana słonym smakiem krakersów i lekko zneutralizowana niesłodzonymi masami: budyniową oraz śmietanową.

3 BIT
  • 1/2 litra mleka
  • 200 gram masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, ew. masa krówkowa/toffie
  • 2 śnieżki
  • 2 opakowania krakersów solonych (2x180 g)
  • 1 duża śmietana 18%
  • kilka kostek czekolady (mleczna lub gorzka) 
Mleko w puszce ugotować. 

Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki. Resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać budynie i mieszać. Gdy mleko się zagotuje, zdjąć z ognia i wlać mleko z rozrobionymi budyniami. Dokładnie wymieszać. Chwilę przestudzić i utrzeć z masłem. 

Śnieżki ubić ze śmietaną.

Nastepnie w blaszce ułożyć naprzemiennie krakersy, mleko skondensowane, krakersy, mleko skondensowane, masa budyniowa, krakersy, masa śmietanowa. Wierzch posypać starkowaną czekoladą. Schłodzić.

¡Buen Provecho! 


*Muszę przyznać, że ilość warstw zależy od wielkości blachy. Z uwagi na to, że moja (tym razem) była kwadratowa, wyszły mi dwie warstwy z mlekiem skondensowanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu